“Троя” на Стивън Фрай

ноември 13, 2021 Maia Georgieva 0 Comments


Здравейте!

Зная, че всички четоха “Троя” на издателство Еднорог още през лятото, но на мен ми отне известно време да се наканя. Може би причината беше, че съм чела “Илиада”и “Одисея” и не си спомням да са ми останали като любимо четиво. Книгата на Стивън Фрай обаче е нещо доста различно. В нея много логично и последователно са представени всички събития, които стават причина на Троянската война. Четейки си припомних някои герои и събития, които бях забравила. Разказът е на много достъпен език, понякога с лек хумор и въпреки че има много имена на смъртни и богове, нишката лесно се проследява. Самите герои са, както казва и автора в приложението, като герои от филм на Марвъл.Всички са представени с напълно човешки качества. Парис например, който отвлича Елена и става причина за избухването на войната, първо е изоставено бебе, което буди съжаление у читателя. Израства като смел и честен младеж, но с пленяването на Елена и придобиването на богатства, се превръща в разглезен, арогантен и себичен мъж. Преди да бъде убит си навлича гнева както от враговете си, така и от своите хора.Одисей пък ми стана много симпатичен с това, че е над нещата и винаги успява с хитрост да се измъкне от трудно положение без много усилие. Негова е и идеята да се направи огромния кон, в който да се скрият гърците и да нападнат изненадващо троянците. Агамемнон пък е от онези типове, които успявят с агресия и карат хората да се страхуват от тях. Не се отказва лесно и устоява цели десет години до края на войната. Няма да разказвам за другите герои – може да прочетете в книгата и сами да си изградите мнение.

  Самата история се основава на гняв, но в нея има и любов, приятелство и подкрепа, също като нармалните човешки отношения. Интересен факт, който също прочетох в приложението е, че няма категорични доказателства, които да твърдят, че наистина е имало Троянска война. Така че в тази история умело се преплитат митове и реалност, човешкия фактор, направляван от божествената намеса. Приятно ме изненадоха цветните изображения на картини и скулптури, онагледяващи моменти от разказа. Корцата също е много елегантно подбрана – черна със златни елементи.

Ако предпочитате книги или филми за супер герои, Трояще Ви хареса. Написана е точно в духа на любителите на приключения и легенди. 

Целувки и до скоро!

0 коментара: