“Просто Маса” на Борис Акунин

юли 08, 2021 Maia Georgieva 0 Comments

 

Днес ще Ви разкажа за една руска книга за Япония. Руска, понеже автор е Борис Акунин, който е руски писател от грузинско-еврейски произход и за Япония – защото действието се развива именно там.
“Просто Маса” проследява живота на Масахиро Шибата. Още като бебе родителите му са убити, а през по-голямата част от живота си, той така и не знае кои точно са били те. Баща му – нещо като японски Робин Худ, е благороден крадец, за когото красотата е най-вече в приключението да извършиш самата кражба и то от тези, които си имат предостатъчно. Масахиро прекарва голяма част от живота си в Русия, но на 65 годишна възраст се завръща в родината си. Там се захваща с интересна професия – частен детектив. В началото почти няма работа, но в един момент го завърта вихрушка от събития. В желанието си да накара една жена да се влюби в него, й става съюзник в план за обир на бяло злато от един руски атаман. Нещата обаче се заплитат много сериозно и той започва да снове между токийската полиция, якудза и руснаците. Всички го уверяват, че имат нужда от помощта и мъдростта му и го искат на тяхна страна. Дали обаче са искрени? В един момент ситуацията изглежда безизходна и опасностите дебнат отвсякъде. Ще се справи ли Маса? Оказва се, че няма нищо невъзможно за един японски частен детектив, наследник на благороден крадец. Прекрасен е и финала, в който той достига до страхотното прозрение: “Понякога онова, което не блести, е злато. И дори е по-скъпо от злато.”
Ако искате да се потопите за малко в свят на шогуни, японската мафия – якудза, дълбоко пазени тайни и много перипетии, както и ако се увличате по източната култура, “Просто Маса”е точно за Вас.

0 коментара: