Book Review : “Тъмни приливи” на Филипа Грегъри

май 16, 2021 Maia Georgieva 0 Comments


Здравейте!
Този месец се събраха много почивни дни, та ми се отвори време да почета малко книги. Днес ще Ви разкажа за “Тъмни приливи” на Филипа Грегъри. Това е едно невероятно пътуване назад във времето. Самата авторка е голям майстор на историчексите романи и самата тя казва, че “настоящето повтаря като ехо миналото”. Ще се убедите и Вие, докато четете. В романа успоредно се развиват две сюжетни линии – едната в Лондон, а другата в Нова Англия (в зората на САЩ). Главните герои са членовете на едно бедно, но честно семейство.

В Нова Англия е Нед, който е заминал, защото не иска на бъде подчинен на господар или крал и да участва в кървави войни. Там обаче историята се повтаря и той е въвлечен в противопоставянето между коренното население (индианците) и англичаните. За съжаление се оказва, че свят без господар е невъзможен. Чия страна ще избере Нед става ясно чак накрая, когато е развръзката. Междудругото, докато четях тази сюжетна линия, се замислих какво ли щеше да е, ако САЩ все още си принадлежеше на индианците. Определено всичко щеше да е съвсем различно в наши дни.

В Лондон е останалата част от семейството – три поколения, сестрата на Нед - Алинор, дъщеря й Алис и нейните деца, близнаците Сара и Джон. Неочаквано при тях пристига венецианката Ливия, която се представя за вдовица на сина на Алинор – Роб. Ливия се оказва малка хитруша, която изкусно умее да убеждава всички, да ги кара да й се подчиняват и внася смут в дома на Алинор. Влиза от план в план, умело плете интриги и показва нокти, ако реши, че е нужно. Дали ще й се размине, това че търгува с фалшиви антики и лъже без да й мигне окото? Развързката определено не беше очакваната от мен.

Романът е много приятно разказан, с такива детайли и описание, че имаш чувството, че си там. Надявам се да има продължение, защото със сигурност пак ми се чете подобна история.

Целувки и до скоро!

0 коментара: