Нека ви представя - Котенка

декември 02, 2018 Maia Georgieva 2 Comments


Най-сетне е декември - месецът, носещ толкова топлина и уют. Тази Коледа ще е първата, прекарана с нашата малка сладка Котенка. Много се радвам за това. Все още не сме поставили елхата и не знам дали ще оцелее, но съвсем скоро ще разберем. 
А ето я и нашата мила Котенка. Дам, така я кръстих или още Малка котка. Всички питат как ще се казва като стане голяма. Ами пак така, за мен тя винаги ще си остане малкото коте, което срещнах това лято през август на дивана под навеса ни в двора. Няколко пъти я носихме извън двора ни, но тя винаги се връщаше. Така започнахме да я храним, да й даваме мляко. Тя беше толкова малка и едвам се чуваше гласчето й. Галехме я, говорихме й, играехме си с нея. Точно тогава бях в отпуска и всеки ден ходех на плаж. Всеки ден, връщайки се от плажа, първото нещо беше да я открия. Винаги спеше на някой стол под навеса в двора ни и ни чакаше. След това поотрасна и продължи да стои на двора, но започна да се разхожда извън него. Понякога я нямаше по цял ден, но винаги се завръщаше в шест часа, за да получи вечерята си. 
И така до един ден, когато изчезна и не се върна цели три дена. Наистина се притеснихме дали не й се е случило нещо. Да, беше се случило. Малка котка куцаше с единия крак, до толкова, че чак го влачеше. Толкова мъчно ни стана, че веднага без да мислим повече я направихме наш домашен любимец и я взехме у дома. Свако ми е ветеринар и я заведохме, за да я прегледа, да й направи двете нужни ваксини, паспорт и я обезпаразити. Първото, което й купихме бяха тоалетна с калиброван бентонит, както и купички за вода и храна. Прочетох, че не е добре да се храни с евтини храни, тъй като заболяват. За това избрах възможно най-качествената и добра храна - тази на Genesis за малки котки. Даваме й витамини на Sanal, както и паста против косми в коремчето на същата марка. Има си и кутийка с любими лакомства. Само да чуе как дрънкат в кутийката, веднага наостря уши и очаква да получи. Наскоро й купихме и тревичка, след като разбрах, че има и трева за котки. Сега ми стана ясно защо постоянно ходи и яде от тревата и растенията в букетите, които са ми подарили и съм поставила във ваза у дома. Било добре за коремчетата на котките да ядат малко тревичка. 
Толкова много й се радваме и непрекъснато си играем с нея, грам мира не й даваме. Накупихме й куп играчки - топки, мишки, които да гони, зебра, на която да си точи ноктите. Любимата й играчка е една мишчица на Nobby. Има си и две одеалца, на които спи, както и кошница, в която много обича да влиза и стои. Тя също постоянно ме закача, играем криеница, гоним се. Изобщо няма скука с нея. Пъха се в шкафовете, за да види какво има там, а най-редовно, като отворя гардероба влиза в него и може да стои часове на рафта измежду дрехите без да иска да излезе. Разбира се - прави и бели - постоянно събаря орхидеите ми и откъсва цветчетата им. Горките, останаха без цветчета и дори счупи цяла пръчка с пъпки. Нооо.. няма да се караме на котинка, те пак ще разцъфтят. :) Друго, което не знаех, че ме очаква е, че постоянно ще ме събужда. Оставя ли я при мен, когато спя, постоянно идва и ме тупа с лапичка по главата. Затова сега я оставям в кухнята, а чак сутринта я пускам да обикаля навсякъде.  До сега не съм имала коте и това е първото, което гледам. Не предполагах, че е толкова забавно да гледаш коте. Ако отида някъде, дори и за два дена, започва много да ми липсва. Все още не съм й купила верижка, за да я водя на разходка. Обмислям обаче да го направя. Споделете някакви хитринки за отглеждане на котки - какво е добре и какво не за нея, ако и вие имате.

Целувки и до скоро!

2 коментара:

  1. За да спре да яде от цветята може да купиш ечемик само, че не белен, има в био магазините 1,50 лв за половин кило и да й съдиш, за да има какво да пасе. Така няма нужда да даваш и паста. Само, че трябва периодично са съдиш, защото след известно време спира да расте. Добре е да я кастрираш, това предполагам го знаеш :) Аз имам две котки така, че ако имаш някаква нужда от съвет съм насреща.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хей, благодаря за коментара и съветите! Идеята с ечемика е супер! Със сигурност ще й посея, след като изяде тази трева. А за кастрирането - и аз така разбрах, колкото и да е тъжно...

      Изтриване