Смърт край реката от Мейвис Дориъл Хей

септември 04, 2021 Maia Georgieva 0 Comments

Имах изключителното удоволствие да прочета един невероятен криминален роман на издателство Еднорог. От една страна беше прекрасно да си припомня стил на писане от 19ти век – какъвто скоро не бях чела, а от друга да прочета нещо от напълно непозната за мен авторка. Както научих от предговора, Мейвис Дориъл Хей завършва университета в Оксфорд, но без научна степен. По онова време това е било типично за жените. Преживява две световни войни и не малко лични трагедии. След края на писателската си кариера започва да подкрепя занаятчии, които се занимават с изработка на завивки.
Действието в “Смърт край реката” се развива в добре познатия на авторката Оксфорд в измисления колеж за момичета “Персефона”. Още в първа глава е извършено престъплението – счетоводителката на колежа – към която повечето момичета таят ненавист, е намерена да се носи мъртва в кануто си. Заедно с полицейския инспектор от Скотланд Ярд няколко момичета от колежа също се захващат да проведат свое разследване. Те изключително много помагат на инспектор Брайдън, на когото обаче нищо не му убягва. Въпреки че повечето предполагаеми свидетели почти нищо не са видели, чосовете в разказите им доста се разминават, инспекторът е супер проницателен. В края на романа той вече е разнищил мистерията, но самата развръзка е измислена и написана по неочакван за мен начин.
Тъй като съм голяма почитателка на този жанр, както и на английските порядки и традиции от онова време, книгата много ми допадна. Мисля, че всеки ценител ще се радва да я прочете, за да не бъде забравена авторката и творчеството й. Би било прекрасно и ако книгата бъде филмирана. Приятно четене.

Целувки и до скоро!

0 коментара: