“Смърт на Ривиерата” от Джон Бюд

август 26, 2023 Maia Georgieva 0 Comments


Първоначално публикуван през 1952 г. “Смърт на Ривиерата” е криминален роман от така наречената “Златна епоха” на жанра. Тази година (2023) епреиздаден от издателство “Еднорог” с много свежа, лятна корица.
В една прекрасна вила във Френската Ривиера се настанява разнородна група от гости, всеки с различно хоби и което е по-интересно - с поне една скрита тайна. Не точно към тях, но в същата посока се отправят един инспектор и неговия помощник от полицията в Лондон в търсене на фалшификатори на
банкноти. Обаче точно когато тръгват по следите им (стигайки до вилата) и тази мистерия се изяснява, неочаквано се случва нещо озадачаващо. Един от гостите на вила Палома се самоубива. Но дали наистина е самоубийство или някой е инсценирал случилото се? Какви са мотивите за това деяние? Благодарение на непогрешимата логика и остър ум на инспектор Мередит и неговия помощник сержант Странг мистерията е разкрита.
Романът е изключително увлекателен и се чете много бързо в очакване да се разбере какво се крие зад този заплетен случай. Мисля, че всички любители на жанра, ще го оценят като заслужаващ да се прочете роман.

0 коментара: